2014. augusztus 9., szombat

Gyógyító hagymák. 1.rész Vöröshagyma és gyógyhatásai

A hagyma egy olyan fűszernövény, melyet már őseink is a mindennapokban rendszeresen fogyasztottak. Ösztönösen tudták, hogy jó, kell a szervezetnek. Talán a legismertebb a vöröshagyma és a fokhagyma, a gyógyhatásait a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazta. De ne feledkezzünk meg a póréhagyáról, gyöngyhagymáról, zöldhagymáról, medvehagymáról, lilahagymáról, salátahagymáról vagy akár a metélőhagymáról sem.


Én minden nap használok hagymát az ételkészítés során. Nyersen, sütve, főzve, aszalva, rántva… mindenhogy finom. Persze sokan panaszkodnak, hogy nyersen nem bírja a gyomruk. Nos, ilyenkor szerintem nem az a megoldás, hogy nem eszünk hagymát. Utána kell járni az okoknak. (Nekem akkor oldódtak meg a problémák, amikor rendszeresen elkezdtem inni a zöld turmixot.) Legtöbbször gyomrégésre, gyomorsavtúltengésre panaszkodnak. Sok esetben persze a gyomorégést éppen a kevés gyomorsav okozza. Ez úgy lehet, hogy ha kevés sav termelődik, akkor az elfogyasztott étel nem tud elég gyorsan és alaposan megemésztődni, ilyenkor az ott maradt étel erjedni kezd. És éppen ez fog savat termelni, ami irritálja a nyálkahártyát.

Olvasd tovább ITT.