2014. július 22., kedd

Áfonya, a bogyós gyümölcsök királya

Az áfonya népszerűsége nem véletlen, rendkívül egészséges és ízletes. Elmondható róla, hogy "kicsi a bors, de erős". Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, és kis mérete ellenére hatalmas tápértékkel is bír. Nemcsak a bogyóját fogyaszthatjuk, hanem a levele is számos betegség kezelésére alkalmas. 

Vaccinium myrtillus

Antioxidáns védelem 
Antocianin tartalmának köszönhetően - amely kiemelkedően magas (430 mg/100g) - erős antioxidáns tartalommal bír.

A Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy azoknak, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen megemelkedett. Ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez. 


ITT tovább olvashatod...