2014. április 4., péntek

Zöldséges sült bab

A makrobiotika elve alapján a vegyes zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és legalább 2-3 órán át sütjük a sütőben. Egyébként a makrobiotikára jellemző az egyszerű alapanyagok egyszerű ételkészítése, egyszerű fűszerezéssel. Egy kiváló téli étel, mivel hosszan tartó sütéssel készül. 

zoldseges_sultbab.jpg

Hozzávalók: 
  • 2 csésze áztatott bab 
  • 5-6 csésze víz 
  • 2-3 csésze vegyes zöldség (répa, petrezselyem, szárzeller, zeller, hagyma) 
  • kevés só (szezámsó) 
  • babérlevél, kömény 
Elkészítése: 
  1. A babot kb. 20-30 percig főzzük, hogy a héja meglazuljon. 
  2. Ezután tepsibe öntjük a vízzel, és lefedjük. 160 fokon süssük, ellenőrizzük, hogy víz legyen alatta. 
  3. Kb. 1 óra múlva tegyük hozzá a zöldségeket, és sózzuk. 
  4. Még süssük legalább 40 percet. 
  5. A végén vegyük le a fedőt, és pirítsuk meg. 

Főtt barna rizzsel tálaljuk, ezáltal a komplettálás elve is érvényesülni fog.

Már nem lesz makrobiotikus, de akár paradicsomlevet is tehetünk hozzá, és fűszerezhetjük olaszosan (fokhagymásan, kakukkfűvel, bazsalikommal). Ezáltal egy egészen más ételt kapunk.