2014. április 4., péntek

Zöldséges lencseragu

Mivel a makrobiotika teljesen húsmentes, így a fehérje pótlását hüvelyesekkel és gabonákkal oldják meg. Rendszeresen fogyasztanak pl. lencsét, csicseriborsót, adzuki babot, amiket zöldségekkel és gabonákkal komplettálnak. Ez az egyszerű egytálétel is megfelel ezeknek az elveknek.


lencse-ragu

Hozzávalók: 
  • 25 dkg lencse (beáztatva) 
  • 1 szál sárgarépa (negyedhold alakúra vágva) 
  • 1 szál petrezselyemgyökér (negyedhold alakúra vágva) 
  • 2 szál zellerszár (félhold alakúra vágva) 
  • 1 vöröshagyma (félhold alakúra vágva) 
  • 1 kisebb karalábé (kockára vágva) 
  • só 
Elkészítése:
  1. A lencsét áztassuk be pár órára, majd alaposan öblítsük át. 
  2. A hagymát kevés olajon (pici víz hozzáadásával) megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt pirítjuk tovább. 
  3. Majd a lencse hozzáadásával megfőzzük. Csak annyi vizet öntsünk hozzá, hogy éppen ellephe, de mindig figyeljünk a víz mennyiségére, mert a lencse megduzzad. Megsózzuk. (Én szoktam hozzátenni fokhagymát, babérlevelet és egy kevés őrölt köményt is.) 
  4. Főtt barna rizzsel kínáljuk, de önmagában is finom. 

Készíthetjük más zöldségekkel is, csak figyeljünk arra, hogy földben növő gyökér és a föld felett növő, leveles, fejes zöldségeket is használjunk.