2014. április 4., péntek

Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel

Ez egy roppant egyszerű és tartalmas leves. A hüvelyes, jelen esetben a csicseriborsó társítása kölessel teljes értékű fehérjét biztosít. Egyébként a csicseriborsó sokkal jobban emészthető, mint más hüvelyesek. Én előszeretettel használom az ételek készítésénél.

csicseriborso-leves

Hozzávalók (3-4 fő): 
  • 1 bögre csicseriborsó (1 éjszakára áztatni kell) 
  • 1 sárgarépa negyedhold kockára vágva 
  • 1 petrezselyemgyökér negyedhold kockára vágva 
  • 1 szárzeller félholdan szeletelve 
  • 1 hagyma félholdan szeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma pici kockára vágva
  • kevés zsiradék 
  • pirospaprika, kömény, babérlevél, só 
  • kis marék átmosott köles 
A zöldségek mennyisége 2 bögre legyen.

Elkészítése: 
  1. A hagymát kevés zsiradékon megdinsztelem (pici vizet öntök hozzá, hogy inkább párolódjon), majd hozzáteszem a csicseriborsót és fűszerezem. 
  2. Felöntöm vízzel, és kb. 40 percig főzöm. 
  3. Mikor már majdnem puha, hozzáadom a zöldségeket. Kb. még 20 percig együtt fő. 
  4. Végül hozzáadom a kölest. Ekkkor már elég úgy 10 perc főzés. A köles ezidő alatt megdagad. 

Jó étvágyat!