2014. március 18., kedd

Gojival ízesített nyers almalekvár

Ez a recept azért rendkívüli, mert sokoldalúan fel lehet használni. Vagy egyszerűen kekszet töltünk meg vele, de lehet egy pohárkrém vagy egy torta krémje is, de önmagában is nagyon finom. Tehetjük a reggeli kásánkhoz, müzlinkhez vagy akár a Kolláth reggelinkhez is. Elkészítése egyszerű, érdemes dupla adaggal indítani, mert úgy jártok mint én: volt, nincs... már az újabb adag csücsül a hűtőben.

almalakvar

Hozzávalók:
  • 30 dkg alma (nem hámoztam meg, csak a magházát vágtam ki)
  • 2-3 teáskanál citromlé 
  • 1 kávéskanál fahéj 
  • 1/2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (ha nincs, akkor legalább szegfűszeg kerüljön bele) 
  • csipet só 
  • 1 dkg chia mag 
  • 6 dkg datolya 
  • 2 dkg goji 
Elkészítése: 
  1.  A datolyát daraboljuk fel, és a gojival együtt áztassuk be. De éppen csak annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Hagyjuk pár órát állni, hogy jól megpuhuljon. 
  2. Az almát az áztatott aszalványokkal és a chia maggal együtt pépesítsük (turmixgéppel vagy késes darabolóval) 
  3. Fűszerezzük, jól dolgozzuk össze, és tölthetjük is üvegbe. 

Kb. 5-7 napot a hűtőben eláll, csak tiszta kanállal nyúljunk bele.


Jó étvágyat!