2014. március 12., szerda

Aszaltgyümölcsös édes puliszka

Hagyományos erdélyi étel a puliszka (kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, sült változata a görhe, polenta elnevezés olasz eredetű), mely kukoricadarából készült. Hagyományosan pici sóval vízben főzték meg keményre, majd ezt feldarabolták, és tejjel kínálták. 

Én viszont egy kicsit megreformáltam, hogy a gyerekeim is szívesen egyék reggelire. Többnyire köleslisztet is teszek hozzá, így az íze selymesebb lesz.



Hozzávalók: 
  • 1 bögre (2,5 dl) kukoricadara+darált köles vegyesen
  • kb. 5 dl víz 
  • 2 evőkanál kókuszreszelék 
  • kis marék aszalt gyümölcs (pl. mazsola) 
  • csipet só 
Elkészítése: 
  1. A vizet felteszem főni a kókusszal, mazsolával és 1 csipet sóval. 
  2. Hozzáöntöm a darát és folyamatosan keverem. 
  3. Kb. 10 perc alatt elkészül a kása. 
  4. Egy tányérba kiszedem, és megcsorgatom 1 teáskanál mézzel/juharsziruppal. Szórok rá még kókuszt, csokireszeléket vagy kakaóport.
Mivel ez egy sűrű kása, ezért tejjel (gabona vagy mag) kínáljuk.