2014. január 11., szombat

Rozskovásszal készült magos vágott bucik

Még most ismerkedek a kovásszal, eddig egyszerűen élesztővel készítettem a kenyeret. Viszont olvastam, hogy ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, akkor sokkal lazább lesz a kenyér állaga. Igaz, picit savanykásabb lesz az íze. Én és a párom kevés kenyeret eszünk (reggelire mindig valamilyen gluténmentes kása a menü), inkább a gyerekeknek sütöm, ezt viszik az iskolába uzsonnára. Úgyhogy belevágtam, és nem csalódtunk.

Azzal viszont számolni kell, hogy ha kovászt használunk, akkor az időigényes folyamat. Konkrét munka nem sok van vele, de a kelesztésre több időt kell szánni.

Szóval első lépésben (este) elkészítettem a kovászt.  
  • 10 dkg rozsliszt
  • kevés meleg víz (galuska állag)
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk. méz vagy más édesítő (csak ne xilit)

Én mindezt egy 7 dl-es üvegbe tettem. Rátettem egy papírtörlőt és egy gumival ráfogattam. Feltettem a hűtő tetejére, mert ott ugye melegebb van. Egyszer csak a Zsófi látja, hogy valami folyik a hűtő oldalán. Hát kifutott a kovász. Ebből tanultam, hogy nagyobb edénybe kell tenni, hogy ne járjak így legközelebb.

Szóval a kovász szépen csücsül a melegben egész éjszaka. Vagy reggel készíted el a kovászt, és este sütöd ki.

Másnap a kovászhoz hozzáadom a többi alapanyagot:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg BL80-as kenyérliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 1 ek. kukoricadara
  • 1 ek. őrölt arany lenmag
  • 1 ek. barna (hántolatlan) szezámmag
  • 1 ek. napraforgómag
  • 1 ek. zabpehely
  • 1 ek. só
  • 2 ek. olaj
  • pici méz vagy más édesítő
  • 2-3 dl meleg víz (a kovásztól függ, hogy mennyit vesz fel)
Ebből egy masszív tésztát gyúrunk, és lefedve, meleg helyre (pl. radiátorra)  tesszük kb. 2 órára. Ez idő alatt szinte a duplájára kel a tészta. Jól átgyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Alulról és felülről felhajtjuk (egymásra), majd a két oldalát is. Tehát, mint amikor hajtogatott pogácsát készítünk. 

Ezek után szintén pihentetjük úgy 1 órát. Ismét szépen megkel. Ezután már csak a megformázása van hátra. Kb. jó ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk, és feldaraboljuk. Megszórjuk magokkal (napraforgó, lenmag, szezámmag, zabpehely). Nekem 12 darab lett, ez éppen ráfért 1 tepsire. Szintén kelesztés, de ezidő alatt előmelegítjük a sütőt úgy 220 fokra.

Betesszük az előmelegített sütőbe kb. 5 percre, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra. Kb. 25-30 perc alatt kisül. Rácsra szedjük, és hagyjuk kihűlni.




Jó étvágyat hozzá!