2013. december 16., hétfő

Zöldséges köles hegyi lencsével

Amennyiben nem eszünk húst, fontos odafigyelni arra, hogy valalmennyi esszenciális aminosavat tartalmazza az ételünk. Ez a komplettálás, amikor teljes értékű fehérjét hozunk létre. A gabona hüvelyessel, vagy zöldséggel együtt fogyasztva kiegészítik egymást, teljes értékűvé válnak. A köles az egyetlen gabona, ami önmagában is teljes értékűnek tekinthető. Tehát most nem volt fontos hüvelyessel pótolni, de táplálóbb és finomabb volt így. Ez nemcsak ebédre kitűnő, hanem vacsorára is.


Nézzük a receptet:
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kókuszolaj
  • kis marék kelkáposzta csíkokra vágva
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 4-5 db aszalt paradicsom
  • 1/2 piros kápia vagy kalifornia paprika
  • 1 marék hegyi lencse (a DM-be veszem, hamar megfő, nem szoktam előre áztatni)
  • 1 pohár (kb. 10 dkg) köles
  • só, bors, babérlevél, kömény, chili, házi vegeta
Ilyenkor télen szeretem a csípős ételeket, szinte mindenbe teszek chilit. Csípős, jól átmelegít.

A kókuszolajon megdinsztelem a hagymát, fokhagymát, majd hozzáteszem a káposztát és a zöldségeket. Egy picit együtt sütöm. Majd hozzáteszem az átmosott lencsét, felöntöm vízzel és fűszerezem. Kb. 15 percig főzöm, majd az átmosott kölest is belekeverem. Ha szükséges, öntök még rá vizet, hiszen a köles háromszorosára duzzad meg. A fűszerezést is ellenőrzöm. Kb. 10 percig főzöm, majd lefedve hagyom még úgy 10 percet. Most nincs petrezselymem, jó lett volna hozzá keverni, így most egy kis spenótot vágtam rá.  A színek nagyon fontosak, főleg ilyenkor télen. Törekedjünk rá, hogy piros, zöld szín mindig legyen az ételünkben! Kész is van.
A páromnak sütöttem rá gombás hagymát, de nem szükséges.


Jó étvágyat!