Ilyenkor télen jobban oda kell figyelnünk egészségünkre, hiszen elég egy kis vírus, és máris az ágynak dőlünk, ha az immunrendszerünk nincs a helyén. Ezt a teát akár megelőzésként is ihatjuk, de ha utolért a nátha, akkor is nagyon hatásos.
- étvágyjavító, puffadásgátló
- görcsoldó (pl. menstruációs görcsöknél)
- hányingert csillapítja
- vércukorszintet csökkenti
- köptető (egy kis gyömbért reszeljünk le, tegyük mézbe kb. 20 percre, és már kanalazhatjuk is)
- antibakteriális, antifunginális, immunerősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő
- serkentőleg hat a vérkeringésre
- illóolajával párologtathatjuk, inhalálhatunk fejfájás, légúti betegségek esetén
Hozzávalók a teához:
- kb. 2 cm nagyságú gyömbér
- 4 dl víz
- 1/2 citrom leve
- 1 ek. méz (hárs, akác, kakukkfű méz)
- kis darab ceyloni fahéj (vagy őrölt)
- 2-3 db szegfűszeg, ánizs
A gyömbért daraboljunk fel kis darabokra, majd 5-10 percig lefedve forraljuk. Adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és az ánizst, majd hagyjuk állni. Mikor kb. 60 fokosra hűlt, szűrjük le, és adjuk hozzá a mézet és a citromot. (Ha reggel iszom, akkor elhagyom a mézet, mert olyankor nem kívánom az édeset.)
Főzés nélkül is elkészíthetjük, de akkor hosszabb áztatásra van szükség.