Nincs karácsony beigli nélkül. A bejgli egy hagyományos magyar karácsonyi édesség, melyet dióval vagy mákkal töltöttek. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig a bőséget hozza. A sütemény neve német eredetű, hajlított, patkó alakú formája volt. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. "Pozsonyi finom mákos kaláts" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.
És ma milyen egy beigli? 2012. május 30-án megjelent Vidékfejlesztési Értesítőben pontos meghatározások vannak, hogy mit nevezhetünk beiglinek. Ahogy a kínálatot néztem a boltokban, sokféle beigli kapható, sokféle ízben és sokféle árban. Még ha beiglinek is néz ki, nem biztos, hogy az. Vegyük alaposan szemügyre a cimke leírását, abból pontosan kiderül, hogy mit is akarunk a karácsonyi asztalra tenni!
Nézzük csak, mit is írnak, hogyan és miből készülhet a beigli?És ma milyen egy beigli? 2012. május 30-án megjelent Vidékfejlesztési Értesítőben pontos meghatározások vannak, hogy mit nevezhetünk beiglinek. Ahogy a kínálatot néztem a boltokban, sokféle beigli kapható, sokféle ízben és sokféle árban. Még ha beiglinek is néz ki, nem biztos, hogy az. Vegyük alaposan szemügyre a cimke leírását, abból pontosan kiderül, hogy mit is akarunk a karácsonyi asztalra tenni!
"A beigli búzaőrleményből (főleg búzafinomlisztből BL), élesztő, étkezési só, étkezési zsíradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-onként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék."
"Felhasználható anyagok:
- Búzaőrlemények és egyéb búzatermékek
- kakaó- és csokoládétermékek
- citromhéj
- mák
- dióbél
- mazsola
- édesmorzsa
- méz
- étkezési só
- olajos magvak
- étkezési zsíradék
- sütőélesztő
- fűszerek
- szójaőrlemények és egyéb szójatermékek (mákos és diós beigli esetében nem használható)
- gesztenye
- tej és tejtermékek
- gyümölcs és gyümölcskészítmények
- tojás és tojáskészítmények
- ivóvíz
- aromák"
Az előírás szerint a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40%. A töltelék jellegét (pl. dió) meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40%. Tehát a diós beigli esetében a töltelék minimum 40%-a dió, a fennmaradó 60% meg "akármi", pl. édesmorzsa, cukor, stb. A tömege legalább 250 gr.
Hát, ez nem tűnik valami jónak. Miért nem készülhet teljes kiőrlésű lisztből, a töltelék egyszerűen mákból vagy dióból? Sok esetben almaszárítmányokkal dúsítják a töltelékeket, és a finom ízt aromák adják.
"A különleges beigli" búzafinomlisztből BL55, élesztő, étkezési só, vaj, tej, cukor, tojás felhasználásával, jellegzetes omlós élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen felkent töltelékréteggel, a rúd feltekercselése előtti tésztaszélek visszahajtásával, tojásos lekenéssel, száraz kelesztéssel, majd ismételt tojásozással, száraz légterű sütőtérben történő sütéssel előállított termék."
"Felhasználható anyagok:
- búzafinomlist (BL55)
- citromhéj
- cukor
- dióbél
- édesmorzsa
- étkezési só
- fűszerek
- gesztenye
- gyümölcs és gyümölcskészítmények
- kakaó- és csokoládétermékek
- mák
- méz
- olajos magvak
- sütőélesztő
- tej, 2,8% zsírtartalom
- tejszín
- tyúktojás (tojáskészítmények)
- vaj (min. 80% zsírtartalom)
- valódi vanília (vanília rúd, vanília kivonat)"
Ebben az esetben a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 50%.
A töltelék jellegét (pl. dió) meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 50%. Tehát a diós beigli esetében minimum a töltelék fele dió, a másik fele meg szintén "akármi", pl. édesmorzsa, cukor, stb.
A töltelék jellegét (pl. dió) meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 50%. Tehát a diós beigli esetében minimum a töltelék fele dió, a másik fele meg szintén "akármi", pl. édesmorzsa, cukor, stb.
Ez már jobbnak hangzik, úgymond garanciát adhat a minőségre. De attól még a többség fehér lisztből és cukorból készül. A legjobb az, ha saját magunk készítjük el a karácsonyi beiglit. A véleményem az, hogy a család kedvenc receptjét egyszerűen meg lehet reformálni. A lisztet, vagy annak egy részét lecseréljük teljes kiőrlésű lisztre, cukor helyett mézet vagy rapadura kókuszcukrot/nádcukrot használunk és a zsíradék is minőségi legyen. A töltelék dió vagy mák mézzel és valódi fűszerekkel. Csak ennyi, de ezzel már sokat tettük az egészségünkért.
Ezek után az én diós/mákos tekercseimet nem lehet beiglinek nevezni. De ez engem nem zavar, nem az a lényeg, hogy minek nevezzük, hanem az, hogy egészséges.
Akkor nézzük az én receptjeimet:
Diós "beigli" tekercs:
- 1 db 33x33 cm-es aszalt almalap
- 30 dkg áztatott, majd szárított dió
- 5 dkg aszalt sárgabarack, ne legyen kén-dioxiddal kezelt (kevés vízbe áztatva pár órára, én mindig kis darabokra vágom fel)
- fahéj
- citromlé
- 3-4 csepp citromolaj
- 1 db 16x16 cm-es aszalt almalap
- 7 dkg áztatott, szárított mák
- 3 dkg aszalt szilva, ne legyen cukrozott, kezelt (szintén előre áztatva)
- szükség szerint méz
- fahéj
Kókuszos tekercs:
- 1 db 16x16 cm-es aszalt almalap
- 7 dkg kókuszreszelék, szintén mentes minden E dolgoktól!!! Higgyétek el, egészen más íze lesz.
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 ek. kakaóvaj
- vanília
- 1 ek. méz
- pici víz
Az almalap mérete lehet kicsi vagy nagy, attól függően lesz a tekercs kis falatnyi, vagy beigli méretű.
Jó étvágyat!