2014. január 1., szerda

Hamis korhelyleves nemcsak újévre

A korhelyleves klasszikus újévi étel, korhelyek számára készült lélekerősítő. A karácsony és utána lévő dőzsölések ellenszere lenne ez a savanyú leves. Bár nem értem, hogy miért kell bele füstölt kolbász és szalonna, hiszen nem a legjobb a másnapos gyomornak. Hát ez a magyar mentalitás: kutyaharapás szőrivel...

Ezt a levest viszont nemcsak újév első napján fogyaszthatjuk, hiszen nagyon finom téli leves.



Hozzávalók: (3-4 adag)
  • 1 hagyma apró kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa kis kockára vágva
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 15 dkg vöröslencse
  • 15 dkg házilag savanyított káposzta
  • 2-3 babérlevél
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
  • 1/2 mindenmentes zöldségleveskocka vagy házi vegeta
  • kevés kókuszolaj
Elkészítése:
  1. A kókuszolajon megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát, és belereszeljük a fokhagymát is. 
  2. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, majd picit később az átmosott vöröslencsét. 
  3. Mehet hozzá a babérlevél, a fűszerek, és felöntjük vízzel.
  4. Kb. 20 perc alatt főzzük készre.
  5. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, ekkor már csak össze kell rottyantani.
A vöröslencsét nem kell beáztatni, hiszen enélkül is nagyon hamar megfő! A sózásnál figyelj arra, hogy a savanyú káposzta is sós!