Sajnos az emberek
nem tekintenek a zöld levelekre valódi ételként.
„A várható élettartam ugrásszerűen megnőne, ha a zöld
leveleknek olyan jó lenne az illata, mint a szalonnának” - mondta
Doug Larson.
Pedig a répa zöldjében sokkal több tápanyag van, mint a gyökerében. Míg a cékla gumójában 16 mg kalcium van, addig a levelében 117 mg, az A-vitamin tartalma pedig 192-szer több a gumójánál. (Boutenko, 2011.) Ezek a különbségek igazak más zöldségekre és leveleikre is. Azt se felejtsük el, hogy ezek kitűnő fehérje források.
Minden zöld színű növény alapja a klorofill, ezért vérképzésre, tisztításra, nemkívánatos mikroorganizmusok növekedésének megakadályozására egyaránt alkalmas. A klorofillt folyékony napenergiának is nevezik. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van:
Minden zöld színű növény alapja a klorofill, ezért vérképzésre, tisztításra, nemkívánatos mikroorganizmusok növekedésének megakadályozására egyaránt alkalmas. A klorofillt folyékony napenergiának is nevezik. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van:
- javítja a vérképet,
- segít a rák megelőzésében,
- lúgosítja a szervezetet,
- tisztítja a beleket,
- segíti a máj tisztulását,
- gyorsítja a sebek begyógyulását,
- gyulladáscsökkentő hatás,
- javítja a lábak vérkeringését.
Az a helyes, ha az étrendünk legalább 10-15%-át klorofillban gazdag nyers növények teszik ki. A zöld levelek minden más étellel párosíthatók, ezért kitűnő zöld turmixot tudunk készíteni belőlük. Ezáltal ízletesebbé tudjuk varázsolni a zöld levelek ízét.
Zöld levélhajtások: rukkola, cékla-, répa-, petrezselyem-, zeller-, retek zöldje, spenót, sóska, mángold, káposzta, saláták.
Ehető gyomnövények: tyúkhúr, lóhere, gyermekláncfű, disznóparéj, papsajt, útifű, porcsin, csalán, parlagfű, lucerna.
Fűszernövények: kapor, bazsalikom, koriander, édeskömény, menta.
Külön
említést érdemel a búzafű,
amely szinte a leghatékonyabb méregtelenítő és tápláló ital
szervezetünknek. 70%-ban klorofillt, 102 ásványi anyag közül
92-t; továbbá béta-karotint, B, C, E, H és K vitamint; 19
aminosavat és hasznos enzimeket tartalmaz. A
búzafűben kb. 25% fehérje fordul elő. Ez lényegesen több, mint
a tojásban vagy a húsban levő. Ann
Wigmore-nak köszönhető, hogy ma már világszerte isszák a
búzafűlevet és élvezik annak gyógyhatásait. Több évezredes
tapasztalatok szerint rendszeres fogyasztása sokféle szervi
problémákat gyógyít, vértisztító, vérképző hatással bír.
Normalizálja a mirigyek működését és az immunrendszert.
Külsőleg is alkalmazható különböző bőrbetegségekre. Ann
Wigmore vallja: „a
búzafű klorofillja egy új kor élelmiszere, nagymértékben
gyógyhatású. Ez a táplálékgyógyászat oldja meg a beteg
emberiség problémáit.”