2013. november 15., péntek

Gluténmentes vegán nudli

Gyerekkorom kedvenc étele volt ez a hagyományos étel. Sokszor került az asztalra, hiszen kevés pénzből nagy adag lett belőle. Én ezt már készítettem teljes kiőrlésű liszttel is, de most kifejezetten gluténmentes ebéd elkészítése volt a célom.


Hozzávalók (2 adag lett belőle):
  • 25 dkg burgonya
  • 10 dkg rizsliszt és kukoricaliszt vegyesen
  • 1 ek. zabliszt
  • 1 ek. őrölt lenmag kevés vízbe áztatva
  • 1/2 ek. kókuszolaj
Dara:
  • 1 ek. kókuszolaj
  • darált dió
  • fahéj
  • kókuszvirág cukor
  • házi szilvalekvár

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a a többi alapanyagot, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 

Hosszú, vékony rudakat sodrunk, majd 2-3 cm hosszúra daraboljuk. Ez nem fog főzés során megdagadni. Közben a vizet felforraljuk egy kevés sóval, majd a nudlikat kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, már kész is van.

A darához a kókuszolajon megpirítjuk a diót, megszórjuk fahéjjal, és a kókuszvirág cukorral. Ebbe forgatjuk bele a nudlikat.

5-10 perc hűlés jót tesz neki, mivel ezalatt keményedik a tészta.
Házi cukormentes szilvalekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat