2013. november 4., hétfő

Csicseriborsó ragu barna rizzsel

Ma még a kicsi lányom nem ment oviba, így neki is készítettem egy adagot. Ő még nem olyan válogatós, mint a két nagylány, így bátran elkészítettem ezt a ragut ma ebédre.


A hüvelyesek családjába tartozó csicseriborsó (népies neve bagolyborsó) még a XVIII. században gyakran került az asztalra, mára sajnos egyre ritkábban. Pedig gazdag fehérjében (19 g), B1, B6 vitaminban, valamint tartalmaz folsavat, magnéziumot, vasat és cinket is. A lencsénél és a babnál sokkal jobban emészthető. Rizzsel való komplettálás (társítás) során pedig teljes értékű fehérjét (valamennyi esszenciális aminósav) tudunk biztosítani a szervezetnek. A hasnyálmirigyre, gyomorra és a szívre jótékonyan hat. Pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért cukorbetegek számára kedvező alapanyagnak számít. Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a testsúlyra. Kiváló étel candida betegek számára is.

Nézzük a receptet (3 fő):
  • 30 dkg csicseriborsó, 1 éjszakát áztatva
  • babérlevél
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 0,5 liter paradicsomlé
  • 1 répa kis kockára vágva
  • 2 paprika
  • só, bors, curry, gyömbér, chili, őrölt kömény
  • 25 dkg barna rizs
A csicseriborsót megfőzöm (kb. fél óra), melybe teszek 2 babérlevelet és sót. A hagymát kevés kókuszolajon (+ pici víz) megdinsztelem, majd hozzáadom a kockára vágott paprikát és belereszelem a fokhagymát is. Felöntöm a paradicsomlével és fűszerezem. Hozzáteszem a főtt csicseriborsót, a répát és kb. 20 percig főzöm. Közben megkóstolom, hogy elég csípős-e, és a curry is jó ízt ad neki. Ha szükséges, kevés vízzel pótolom, hogy ragu állaga legyen. Főtt barna rizzsel tálaltam.

Én a barna rizst nagyon egyszerűen készítem el. Nem áztatom előre, hanem csak átmosom, és zsiradék nélkül egy vastag talpazatú edénybe teszem. Szárazra pirítom (hiszen vizes), és utána felöntöm 2,5x mennyiségű vízzel. Tehát 1 bögre rizs, 2,5 bögre víz. Sózom, és lefedve 1 óráig főzöm. Nem szabad közben keverni, csak a végén!