2013. november 19., kedd

Barackos-sütőtökös rizspuding csokiöntettel

A lányaim nem szeretik a sütőtököt, már az illatától is menekülnek a konyhából. Eddig nem tudtam olyan ételt készíteni, amibe úgy el tudtam volna rejteni, hogy ne vegyék észre a belecsempészett tököt. Na, most sikerült. A barack és a sütőtök jó párosítás, a fűszerek pedig jól elrejtik az ízét.



A sütőtök egy hagyományos magyar étel, az őszi, téli időszak kedvelt zöldsége. Kiváló melegítő hatással bír, ezért gyakori fogyasztása javasolt a hideg beáltával. Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta karotinról, de hatóanyagai között szerepel még a kriptoxantin, lutein és zeaxantin, melyek a karotinoidok csoportjába tartoznak. Jelentős a kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas tartalma. Népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat. A sütőtök könnyen emészthető, ezért a csecsemők első táplálékai között szerepelhet a hozzátáplálás során.
  • Védik a szervezetet a magas vércukorszint kialakulásától - diabeteszeseknek ajánlott a fogyasztása
  • Látásproblémákra is kiváló a lutein és zeaxantin tartalma miatt
  • Magas rosttartalma ideális emésztési panaszokra, megelőzi a székrekedést
  • Bőrproblémákra is nagyon jó hatással van
  • Káliumtartalma révén vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású
  • Antioxidáns tartalma révén kiváló immunerősítő és daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.
  • Fogyókúrázók étrendjébe is jól illeszkedik, mivel 100 gr. sütőtök 80 Kcal-t tartalmaz.
Nézzük a receptet:
  • 5 dkg aszalt sárgabarack (én a DM-ben veszem, itt kénmenteset, cukormenteset kapok)
  • 2 dkg kókuszreszelék
  • 4-5 dl víz
  • 10 dkg rizsdara
  • 7 dkg sült sütőtök
  • 1-2 tk. kókuszvirág cukor 
  • csipet só
  • fahéj, vanília
  • narancsolaj
  • tehetünk bele: 2 dkg áztatott/szárított dió

A vizet  feltesszük főni a kókusszal, és a kis kockára vágott sárgabarackkal. Hozzáadjuk a csipet sót, a fahéjat és a vaníliát. Ebbe a vízbe megfőzzük a rizsdarát. Nekem van pelyhesítőm, ezzel szoktam darát készíteni. A végén hozzáadjuk a cukrot, a sütőtököt, és összeturmixoljuk. 1-2 csepp narancsolaj nagyon jól kiegészíti az ízeket.

Pohárkákba szedjük, a tetejét csokiöntettel meglocsoljuk. Ezt 1:2 arányban szoktam készíteni, kakaóporból és kókuszvirágcukorból.

Alapanyag költség: 400 Ft. Ha reggelire vagy vacsorára önmagában esszük, akkor egy felnőtt adag, ha desszertként, akkor 2-3 főnek elég.

Jó étvágyat!