2013. október 17., csütörtök

Diós áfonyás müzliszelet

Nagyon szeretem az egyszerű, és gyors ételeket. Ha reggelire szeretnénk enni, akkor érdemes még este megsütni, így még finomabb is. Az új ételeket a lányaim szokták tesztelni, és nekik ízlett.


Hozzávalók:
  • 0,5 kg alma héjastól reszelve
  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg áztatott dió, durvára összevágva
  • 5 dkg áfonya
  • 1 ek. őrölt lenmag
  • 1 ek. méz (vegánoknak pl. rizsszirup vagy juharszirup)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • fahéj, vanília
  • tetejére: szeletelt mandula
  • aljára: dió, apróra vágva
A zabpehelynél oda kell figyelni, hogy milyen minőségűt vásárolunk. Érdemes elgondolkozni azon, hogy hogyan lehet 0,5 kg zabpehely 200 Ft, míg fél kiló szemes bio zab 500 Ft körül van. Ezek a bolti zabpelyhek többnyire összeragasztott törmelékek. Én többnyire a DM-ben veszek zabpelyhet, vagy frissen pelyhesítem azt.

A hozzávalókat összekeverjük, és legalább 1 óráig állni hagyjuk. Ezalatt a zab felszívja az alma nedvességét. Egy kisebb tepsit kikenünk kevés kókuszolajjal, majd beleszórjuk az apróra vágott diót. Beleöntjük az almás zabot, és a tetejét megszórjuk a szeletet mandulával. Előmelegített sütőben (180 fokon)  kb. fél óra alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető.


Jó étvágyat!